Câtă dreptate are Tucă…

Marius Tucă – Despre independenţa şi manelizarea presei

14/01/2008 de Marius Tucă

Când Ion Cristoiu semnala intrarea cârnăţarilor în presă n-a fost luat în serios. Cei mai mulţi, inclusiv gazetari, au crezut că e vorba despre o figură de stil, despre o etichetă, despre orice, mai puţin adevărul pe care îl spunea lumii gazetarul devenit loc comun în presa din România. Sigur, cârnăţarii intraseră în presă ca patroni, nu ca jurnalişti, dar acest fapt a fost cu atât mai grav. De parcă nu fuseseră suficienţi ani când patronii unor ziare făcuseră în paginile publicaţiilor pe care le deţineau tot felul de jocuri politice, care mai de care mai viclene, mai meşteşugite, toate bine camuflate în numele obiectivităţii şi mai ales al independenţei editoriale şi până la urmă la susţinerea unui candidat şi a unui partid puteau fi făcute la vedere aşa cum se face în Statele Unite, de exemplu. Dar nu şi la noi, unde politica, banii şi independenţa editorială au mers mână-n mână la cheremul mai-marilor zilei, oamenii momentului şi patronii momentului. Pasul următor a fost cel mai uşor de făcut: mulţi patroni de presă, cârnăţari sau nu, au trecut la conducerea efectivă a vehiculelor media. Mai timid la început, mai pe faţă, mai pe din dos, mai prin interpuşi, ca apoi s-o facă direct fără teamă, fără prejudecăţi, fără complexe. Chiar cu tupeul dat de „filozofia” Gigi Becali, „eu dau banii, eu hotărăsc!”. În acelaşi timp a avut loc şi „manelizarea” presei. Cristian Tudor Popescu este victima acesteia. Profilul şi audienţa nu mai pot fi făcute în România cu lucruri serioase, cu ziare serioase. „Manelizarea” presei este cel mai simplu mod de a prosti publicul, cititorul şi-n cele din urmă poporul român, tratat şi aşa vreme de 18 ani ca o gloată care trebuie să consume ceea ce i se dă. Pe bună dreptate au ajuns moldovenii să ne arate cu degetul, spunând că programul televiziunilor româneşti în noaptea de Anul Nou a fost unul „absolut ţigănesc”. Parcă numai în noaptea de Anul Nou!Aşadar, imbecilizarea poporului român continuă. Fără drept de apel, fără recurs, fără alternativă. De 18 ani. Da, prin îndepărtarea lui Cristian Tudor Popescu presa de autor e pe cale de dispariţie. Prostia românească şi îngâmfarea patronală ne ţin predici despre cum trebuie să se facă presa din România. Prin manelizare, martirizare, tabloidizare, internetizare şi imbecilizare. Autorii trebuie să dispară, urmează era colectivizării informatizate, epoca nickname-urilor, secolul nimănui, evul lui neica-nimeni. Mai dă-i în mă-sa şi pe Cristian Tudor Popescu şi pe toţi autorii al căror nume „depersonalizează” presa de pe la noi! Şi-n definitiv, ducă-se toţi gazetarii care mai au personalitate, idei, principii şi coaie în România!
Sursa Jurnalul National
Culmea Manelizarii Presei…
Duminica seara, eram in biroul lui Cristian Tudor Popescu. Inainte de a-mi acorda interviul legat de demisia sa, am observat o chestie tare amuzanta la un post TV de stiri. Cine credeti ca facea comentarii despre demisia lui CTP?
VANGHELIE!
 …Acum, unul dintre editori m-a pus sa-i caut un sociolog pentru o stire…Am o idee beton!
Ce ar fi sa-i rog pe Vanghelie, Becali, Irinel Columbeanu sau Tantareanu…sa imi comenteze putin scaderea natalitatii si cresterea divorturilor din luna noiembrie 2007!
Intre noi fie vorba, nici macar nu inteleg de ce vrea editorul aceasta mare stire!
Anunțuri
Published in: on Ianuarie 15, 2008 at 9:22 am  Comments (9)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/01/15/cata-dreptate-are-tuca/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 comentariiLasă un comentariu

 1. pe jiji nu il vei putea intreba decat telefonic. nu mai apare in public pana nu ii creste mustata aia de „carl ghebal”.

  pe de alta parte, iri ar putea chiar sa fie calificat in problema :)))

 2. Asta e manelizare. De ce trebuei sa fie interesant ce cred Becali, Irinel sau primarul care este despre scaderea natalitatii?!
  Cu respect

 3. sa-l bage pe Marius Tuca la tvr va rog!!

 4. Pai, da. Ai perfecta dreptate. Asta e manelizare! Era o gluma ca le iau interviuri acestor personaje, doar ca sa explic cum as putea sa fac „audienta” punand niste personaje care nu au nici in clin, nici in maneca sa vorbeasca de acest subiect, sa debiteze tot felul de aberatii…Sau mai stii, poate se documentau si iesea ceva beton! 🙂

 5. Camelia, ce s-a întâmplat cu ancheta despre Iorguş/Mangalia de la Reflector?

 6. pai, sincer nu stiu despre ce ancheta vorbiti. o colega mi-a povestit ca i se facea foarte multa publicitate si ca, in ciuda acestui fapt, nu a mai aparut…

  Nu stiu de ce. Eu lucrez la alt departament. Cei de la „Reflector” cunosc sigur raspunsul. Daca ii voi intalni pe cei care realizeaza emisiunea, o sa-i intreb…

 7. Păi, Cami, citeşte Gândul de miercuri, articolul Dianei Popescu. Sau, cum îţi spuneam pe vremuri: citeşte ziarele! 🙂

 8. Sa traiesti, sefu! 🙂

  Stii ca citesc ziarele! Doar ca o fac selectiv, nu am timp sa le iau pe toate la mana! Din pacate!

 9. Raspuns pentru Vlad Petreanu- Ancheta despre Iorguş/Mangalia de la Reflector va intra pe 30 ianuarie.

  Vizionare placuta!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: