Nokia- made in Jucu

http://www.tvr.ro/articol.php?id=29898&c=351

Povestea telefonului Nokia de Jucu imi aminteste perfect de un documentar, difuzat anul trecut de TVR, se numea „Salariul 100 de euro”. Vi-l amintiti?

 Povestea se intampla insa in Franta. De fapt, Franta  si Medias…O fabrica franceza si-a concediat toti angajatii si si-a redeschis portile  in Medias. In Franta a iesit un mare circ. Muncitoarele, parca tesatoare, au ramas fara serviciu, la o varsta la care greu isi mai puteau gasi altceva de lucru. Asadar, sindicalistii care le reprezentau au luat foc si s-au dus peste patron. Tipul, ca sa se acopere, le-a trimis o scrisoare angajatelor in care le oferea inapoi job-ul, insa in Romania si numai pe un salariu de 100 de Euro. Evident, frantuzoaicele s-au simtit jignite. Ele castigau inainte peste 1200 sau 1300 de Euro, nu imi mai amintesc exact. ..In fine, impreuna cu liderii de sindicat si sotii, parca doua dintre disponibilizate au venit in Romania. Voiau sa le cunoasca pe tesatoarele care le-au luat locul si voiau sa se convinga ca acestea chiar accepta un salariu de 100 de Euro. Au fost la familiile tesatoarelor romance, au fost prin pietele din Romania, prin magazine, au gasit unele produse mai ieftine ca-n Franta, altele mult mai scumpe…Si-au povestit fiecare vietile, atat tesatoarele frantuzoaice, cat si cele romance…Dupa excursia care a costat sigur mai mult de o suta de euro, tesatoarele din Franta au decis ca niciodata nu ar lucra pe un salariu atat de mic, dar si-au aratat admiratia fata de colegele lor din Romania. Si-au dat seama ca pentru acestea salariul de 100 de euro era chiar un ajutor substantial. Asta, pentru ca nu aveau de ales si era singura lor sursa de venit!

Ma rog, povestea e ceva mai lunga. Insa filmul, cu paralela surprinsa de reporterul de la TVR, mi s-a parut grozav. Si uite, tot mai real in viata noastra!

Asa vad si povestea telefonului made in Jucu. Imaginati-va o paralela intre cei disponibilizati din Germania si proaspetii angajati din Romania? Probabil, fiecare are drama lui…Hai, vreau sa va puneti imaginatia la munca…

Anunțuri
Published in: on Februarie 11, 2008 at 9:28 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/02/11/nokia-made-in-jucu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. WELCOME TO CAPITALISM
    Asta e drama cea mare, daca in capitalism nu te zbati sa-ti mearga afacerea, cu orice risc si orice drama, nu vei detine suprematia, realitatea dura, dar asta este viata. Romanul a fost obisnuit decenii intregi sa i se dea de lucru, iar acum in continuare avem noroc intr-un fel pt ca vin altii si ne dau de lucru, dar asta nu pt ca suntem noi destepti, ci pt ca suntem ieftini si muncitori, ca deh ne tragem toti din clasa muncitoare :D, intelectualii au fost starpiti.
    Ah, si sa nu va asteptati ca telefoanele JUCU® sa fie mai ieftine in Romania. Nu, pentru ca o fi mai ieftina productia aici, dar taxa pe fraier se aplica.
    PS: intotdeauna am avut doar telefoane NOKIA; se poate spune ca sunt FRAIER ? 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: