Şase filme documentar de excepţie

Începând de joi seara, la TVR 1, timp de aproape două luni, începe seria de filme documentar, despre care v-am povestit pe scurt într-o altă postare. Sunt docu-drame, într-o realizare de excepţie a Luciei Hossu Longin, în regia lui Dan Necşulea, avându-l ca producător pe Alexandru Munteanu.

Nu uitaţi, în fiecare joi seară, începând cu ora 20.45! Mă număr printre puţinii norocoşi care au reuşit să le vadă , e drept, nu pe toate şapte, dar majoritatea, chiar înainte de difuzare. De aceea le laud!

aici link-ul cu ştirea de prezentare:

http://www.tvr.ro/articol.php?id=34730&c=128

Seria de filmele realizată de Televiziunea Română, în coproducţie cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, numită sugestiv: „Reconstituiri”, va scoate la lumină câteva cazuri cutremurătoare, investigate de fosta Securitate şi prezentate fals de comunişti, la vremea respectivă. Filmele răspund însă multor întrebări privind crimele comise de fosta Securitate.

Reconstituirile sunt făcute pe baza unor mărturii ale victimelor, celor care mai trăiesc, ale rudelor sau apropiaţilor celor care au fost executaţi, ale unor foşti anchetatori, martori sau ale altor persoane care au investigat într-un fel sau altul acele cazuri, istorici şi alţii. Pentru reconstituiri s-au folosit atât personajele reale, cât şi actori. În spatele fiecărui film e o altă frumoasă poveste. Practic, pentru a realiza documentarele, echipa de filmare a călătorit prin toată lumea. Au filmat în frig, pe un ger cumplit, prin mai multe foste închisori comuniste, dar nu numai, în mai multe oraşe, ţări, chiar şi pe alte continente . 🙂

 După ce le veţi vedea, îmi veţi da dreptate, că a meritat! Nu am văzut nimic similar pe la televiziunile din România!

Primul film, care se va difuza joia aceasta, se numeşte „Băieţii răi”, şi este o reconstuituirea evenimentului din 23 august 1981, petrecut în judeţele Hunedoara şi Timiş. Trei tineri au luat ostatec un autobuz de călători, cu gândul de a forţa frontiera şi a trece în Iugoslavia. Securitatea încheie cazul într-o adevărată baie de sânge, iar cazul devine subiect tabu în ţară.

Filmul aduce noi probe şi mărturii pentru a prezenta adevărul despre operaţinea „Pui”, reconstituind practic istoria a trei crime.

În fiecare joi o să vă spun povestea fiecărui film. Vă mărturisesc că la unul dintre ele, am reuşit să filmez şi eu, din culise. Era seara, zăpadă, ger şi am fost la Jilava, în curtea fostei închisori comuniste, unde aveau loc execuţiile pe vremuri. O să difuzăm filmarea, într-un reportaj la ştiri, în ziua în care se va difuza şi documentarul.

 

 

Anunțuri
Published in: on Aprilie 8, 2008 at 8:25 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/04/08/sase-filme-documentar-de-exceptie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

  1. Musai trebuie sa-l vad. Am fost in sala de judecata, cand s-a reluat procesul ~Autobuzul~. Cutremurator. Cami, spune si daca se difuzeaza episodul in reluare. S-ar putea sa fiu in redactie la 20.45 si mi-ar placea sa il pot urmari in liniste.

  2. Simona, o să mă interesez. Sa nu le pierzi, chiar sunt interesante!

  3. Deci, Cami, sunt şase sau şapte? Şi fă un serviciu realizatorilor, dă toată lista din prima!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: