Atacul de la Berna

Joi seara, la ora 20.45, la TVR 1, se va difuza cel de-al doilea film din seria „Reconstituiri”, realizat de Lucia Hossu Longin, în regia lui Dan Necşulea.  Este reconstituirea „Atacului de la Berna”, una din poveştiile pe care Securitatea şi STASI au ţinut-o bine ascunsă până după 90.

După atac, Beldeanu a fost judecat în Occident, unde câştigase simpatia tuturor. Presa occidentală a spus despre atacul românilor că a fost un gest de curaj şi o manifestare a libertăţii. Judecătorii străini l-au condamnat, în 1956, la numai patru ani detenţie şi după trei ani l-au eliberat, pentru bună purtare.

 Securitatea română l-a urmărit şi după eliberare, deşi Beldeanu rămăsese în Occident, şi i-a întins o cursă. Şeful Atacului de la  Berna, tânăr şi încrezător, a muşcat uşor momeala şi a fost răpit din Berlin,  adus în România şi executat la Jilava. Operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit cu ajutorul STASI.

Românii aflaseră, la vremea respectivă, doar că un român a fost arestat la Berlin, în sectorul democrat al oraşului. S-a scris şi o ştire în ziarul vremii, „Scânteia”, că „un legionar notoriu care acum trei ani a organizat şi condus atacul terorist săvârşit împotriva legaţiei Republicii Populare Române din Berna a fost arestat”.

În realitate, Oliviu Beldeanu era un luptător anticomunist, nu avea nicio legătură cu legionarii. El a plănuit atacul împreună cu alţi patru români pentru că erau convişi că Legaţia  este una din casele de spionaj pentru Moscova. Securitatea a reuşit însă să se răzbune.
Investigaţia în Arhivele STASI îi aparţine lui Stejărel Olaru, cel care a şi scris o carte despre atacul de la Berna, publicată în urmă cu cinci ani.


Filmul aduce noi mărturii, de data aceasta pe viu a doi dintre cei cinci atacatori ai Legatiei din Berna. Stejărel şi Lucia Hossu Longin l-au adus din Spania, pe unul dintre ei. Deşi are 90 de ani, omul a venit la Berna şi a povestit amănunţit adevărul lui despre Atacul de la Berna.

Fiind foarte apropiată de întreaga echipă care a realizat filmul, am participat la filmările de la Jilava. S-au realizat în această iarnă, pe un ger cumplit. S-a intrat cu greu în fosta închisoare comunistă, în mare parte inundată. Păcat că nimănui nu-i pasă şi încă nu e de acord să conserve închisoarea, să fie trasformată în muzeu. Actorul care l-a interpretat pe Beldeanu, machiat să pare vânăt în urma torturilor, devenise vânăt din cauza frigului. M-a impresionat că întreaga echipă şi-a riscat viaţa, la propriu, trecând firele electrice prin bălţile din curtea închisorii, pentru a putea reface atmosfera anilor 60…

Veţi descoperiţi în film şi alte surprize, dar şi că ziariştii care i-au acuzat, în presa comunistă, la vremea respectivă, pe cei cinci tineri care au atacat Legaţia din Berna, au devenit după 90 printre cei mai respectabili jurnalişti-analişti.

 

Reclame
Published in: on aprilie 16, 2008 at 8:51 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/04/16/atacul-de-la-berna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Am vazut episodul.Felicitari intregii echipe pentru realizare! Astept saptamana viitoare cazul iubitului Licai Gheorghiu, despre care mi-a povestit chiar una din rudele ei.

  2. Unde pot vedea episodul/e?
    O zi buna!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: