Înmormântarea lui Caiac

 

 

Peste tot în orice ţară pe unde am fost am văzut buletine de ştiri fără să mă minunez…Toate păreau să fie ştiri sau reportaje artistice !

 

La televiziunile din România, de 2-3 zile , marea ştire e despre CAIAC.  Mă minunez că acordăm atâta importanţă unor non-ştiri. Ore întregi, o zi întreagă, pe Realitatea, Antena 3, dar şi  TVR sau PROTV au dat importanţă acestei ştiri – a fost transmisă ” ÎNMORMÂNTAREA LUI CAIAC”.

 

Încă de la prânz, când au început să transmită în direct înmormântarea, am simţit că mi se face  greaţă! Cine a fost Caiac ăsta? Ce a făcut el pentru Romania, ce a făcut pentru noi toţi? Ce importanţă avea să îi vedem înmormântarea pe toate posturile naţionale?

 

 

Eu cred ca mediatizarea excesivă a unor interlopi ca acest Caiac, îi face eroi, le dă mai multă putere.

Ok, sunt de acord că se putea da cel mult o ştire, în care să fie demascată toată mafia care era prezentă acolo. Să ni se dezvăluie că nu ştiu care mafiot, dat în urmărire sau căutat pentru nu ştiu ce crimă, se plimbă nestingherit sub ochii poliţiştior care erau acolo şi tăceau mâlc… Asta cel mult, dar nu tot circul pe care l-am văzut!

 

Mi-e într-un fel milă de poliţiştii din Craiova, care sunt umiliţi, şi cărora sunt convinsă că nu le este frică de mafioţi, ci de cineva de mai sus, care este mână în mână cu interlopii.

 

Dacă vă amintiţi, la fel a fost în Braşov, în 1999, cu „băieţii de cartier” din Noua şi valutiştii. Au ieşit în stradă, şi-au disputat supremaţia. Ciumac, că tot îl ştiţi de la OTV, era liderul uneia dintre bande, iar Marius Ilie a alteia. Mai era cu ei unul din Noua, nu mai ştiu cum îl cheamă, a fost arestat în direct la Protv J

Băieţii s-au împuşcat, s-au bătut şi-au tăiat urechiile etc . După câteva zile, au luat chiar oraşul cu asalt. S-au adunat în Steagu, la ieşirea din Braşov, înarmaţi cu bâte de baseball, cu sabii Ninja şi alte arme. Poliţiştii şi jandarmerii au intervenit cu adevărat doar după ce sute de mafioţi au ieşit în stradă şi se pregăteau de un nou măcel.

 

Au urmat reţinerile….Şi arestarile în prima fază. Majoritatea însă au scăpat foarte repede. Ba chiar şi acuzaţiile au dispărut, judecatorii si procurorii au avut grijă! 

 

Unul dintre poliţiştii care conducea la vremea aceea IPJ mi-a spus că în Braşov, atunci, a fost altceva decât a relatat presa. Nu am aflat nici azi ce. Dar am aflat totuşi că printre mafioţi era şi fiul unui general de poliţie, care fusese avansat în grad, şi avea o funcţie importantă prin IGP. Am scris la vremea respectivă. Ştiu că nu s-a întâmplat nimic. Azi cred că e la pensie…. Mai erau şi nişte procurori şi mulţi judecători şi avocaţi implicaţi…Vedeţi, trebuie să fie ceva asemănător în Craiova…

 

 

Pe Marius Ilie parcă l-au arestat din nou acum o lună, citeam în presa braşoveană, după ce a torturat un tânăr. Dacă vă puteţi imagina!

Pe Ciumac îl ştiţi. E vedetă şi el şi nevasta lui, Magda Ciumac, pe OTV.

Datorită nouă !

Măi, suntem o presă de mai marea ruşinea! Treziţi-vă fraţilor, haideţi să-i punem noi la zid pe aştia, nu ei pe noi! Nu vom putea niciodată, dacă ascultăm de şefuţii noştri care dintr-un birou călduţ se gândesc doar la audienţa pe care le aduce o ştire despre un mafiot din ăsta.

 

Un prieten din Canada îmi spunea că suntem vai de capul nostru, ziariştii români, şi cred şi eu acest lucru. Pe zi ce trece suntem tot mai superficiali…Sunt tot mai puţine subiecte adevărate…

Haideţi să ne mutăm cu toţii la OTV, că ne merităm soarta!

 

Reclame
Published in: on august 28, 2008 at 6:27 pm  Comments (18)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/08/28/inmormantarea-lui-caiac/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 comentariiLasă un comentariu

 1. Mă bucur să văd că mai există şi jurnalişti cu verticalitate, ca dvs.

  Vă mulţumesc pentru că scrieţi articole şi realizaţi reportaje de calitate. Alţii doar mimează.

 2. Presa, din pacate, e varza in Romania: se axeaza aproape in exclusivitate pe subiecte de scandal, stiri „senzationale” (accidente, crime, violuri etc.). E adevarat ca in toata lumea tirajul ziarelor a scazut dramatic din cauza editiilor on line, ramanand inca „in viata” tabloidele gen SUN, BILD etc., dar in Romania situatia este mult mai grava. Cel putin la televiziuni ea este catastrofala: faceti o comparatie intre stirile Pro tv sau Antena 1 (televiziuni comerciale) si cele prezentate de RTL sau Sat 1 (de asemenea televiziuni comerciale). La noi stirile serioase, emisiunile stiintifice, emisiunile culturare lipsesc aproape cu desavarsire.

 3. Nu, nu au dispărut chiar toate. Sunt emisiuni educative, ştiinţifice, culturale pe TVR1, TVR2 si TVR Cultural. Chiar şi eu am făcut câteva reportaje şi filme documentar cu tentă istorică şi ştiu şi efortul multor colegi de-ai mei. Foarte multe dintre reportajele lor sunt senzaţionale, altele sunt groaznice, ştiu.

  Multe din aceste reportaje sau emisiuni sunt urmărite doar de persoane specializate, istorici, profesori etc… De exemplu, în cazul meu, cea mai mare audienţă am reuşit să o fac, de peste 3 – aproape de 4, cu documentarul “Inima Reginei Maria”.
  Şi asta mi-a întărit convingerea că dacă un material e bine făcut şi cu mult suflet, chiar prinde.

  Ştiu că o problemă este şi faptul că multe din aceste emisiuni, făcute fără buget mare, la TVR , din păcate,sunt plictisitoare, nu au ritm şi de aceea nici nu se înghesuie lumea să se uite. Cred că aici TVR, noi toţi cei din TVR, mai avem încă de lucru.

  Vin din presa privată şi am, cel puţin cred şi sper, alt ritm, dar tot mi-e frică de faptul că încet-încet mă voi pierde printre cei care se plafonează, ba că nu există fonduri pentru subiecte adevărate, ba că toti ceilaţi din echipă nu se simt motivaţi să lucreze sau că alţii trag chiul, pentru că aşa s-au obişnuit să vină la muncă doar pentru a fi prezenţi… Sau te mai poţi plafona şi din alte motive…
  Din păcate! Sper să fiu şi eu influenţată de mediu şi de factorii interbi şi externi … 🙂

  Totuşi, mai încercaţi să treceţi şi pe TVR. O să găsiţi şi lucruri interesante şi mai puţin can-can. 🙂

 4. Problema principala nu este,presa scrisa si audio-vizuala,nici gazetarii care isi fac meseria,ci aceia care patroneaza aceste trusturi de presa si politica editoriala,goana dupa rating,dar flagelul clanurilor lumii interlope si extinderea acestuia in toate structurile si domeniile vietii sociale,economice,politice,se datoreaza disolutiei autoritatilor de stat care sunt”neputincioase” in fata acestei cangrene care aa cuprins intreaga societate romaneasca si acum buboiul s-a spart.

 5. […] Înmormântarea lui Caiac     Peste tot în orice ţară pe unde am fost am văzut buletine de ştiri fără să mă minunez…Toate […] […]

 6. Eu habar nu aveam cine este Caiac asta.

 7. Nici eu, dar e o explicatie destul de logică pentru calitatea îndoielnică a ştirilor din România – trauma cultural-socială prin care am trecut 50 de ani şi, ca şi popor, ne-a dezgolit de atribute ale unui popor cu o conştiinţă naţională şi individuală sănătoasă.
  Unul din lucrurile cele mai vizibile este adaptarea deosebit de copilăroasă la democraţie şi, în general toate lucrurile noi – efect?
  Gusturi proaste ale maselor pentru ştiri – dacă tot suntem aici (gust care alimentează lucrurile de genul „Ştirile de la ora 5 „, când relatează cum Ghiţă i-a dat cu sapa în cap lui Neşu), goană după bani, goană după maşini de lux şi telefoane mobile pe care le schimbăm odată la 2 luni.

 8. evident, Caiac are mai mult de oferit romanilor decit politicienii ei corupti 🙂

 9. DE UNDE SA STITI VOI CINE E CAIAC…..E UN OM MARE UN SMECHER…..

 10. A FOST SI VA RAMANE SEFUL TUTUROR

 11. Sa vezi tu cand o sa moara Canoe ce scandal o sa fie.

 12. Şi dacă nu vreţi să vă mutaţi voi, se mută OTV la voi.

 13. Corect, sunt de acord, de fapt politistii sunt tinuti in „lesa” de niste sefi mari din Bucuresti (cel mai probabil), care sunt mana in mana cu interlopii si au cota parte din afacere.
  Am auzit de alte povesti de genul „sefu’ nu ne putem atinge ca e afacerea lu Xulescu de la Bucuresti” …

 14. Ar fi fost o mare greseala evitarea subiectului: Caiac. Defilarea figurilor inspaimantatoare ale mafiotilor, tigani si romani, ne-a facut sa intelegem ca acest fenomen functioneaza la scara nationala, bine organizat, gata sa se apere concertat prin violenta si greu de eradicat. Nu se poate crede ca presedintele Romaniei, justitia, politia, ministrul de interne cu toata cohorta de sefi din MIRA, primul-ministru, etc. etc. nu erau bine informati. Raman doua posibilitati: neputinta sau complicitatea. Un mare semn de intrebare este si reactia debila a puterilor statului, ca si felul in care functioneaza „independenta” justitiei. Nu pot sa omit indiferenta cu care au tratat fenomenul cei trei aspiranti la functia de prim-ministru. Pericolul modului in care mass-media prezinta mafiotii poate fi receptionarea acestora ca „modele”, ceea ce nu ar fi de mirare pentru o tara care da impresia, daca te iei dupa multele emisiuni consacrate mediocritatii, ca este lipsita de personalitati reale.

 15. Libertatea presei este văzuta numai unilateral. Ce înseamnă sa nu prezinți un borfas de genul răposatului si pe cei din jurul lui ca un erou ci ca personaje ridicole şi deosebit de dăunătoare societății? Înseamnă sa îţi asumi riscul de a fi acționat în justiţie pentru dreptul la imagine lezat în acest fel. Toţi țiganii cărora nu le va plăcea cum a ieșit știrea vor da buluc la uşa judecătoriei.
  Numai că, din păcate, aceeaşi ţigani sunt probabil şi susţinătorii unor televiziuni sau a celor din spatele lor… aşa că să nu ne mirăm dacă vom auzi copii spunând: „Tati, vreau şi eu înmormântare ca şi Caiac”.

 16. Eu, unul nu mă mai mir. Circul ăsta de prost gust, dar uşor digerabil, a luat locul ştirilor care-i fac pe români să-şi pună neuronul la contribuţie. Adică să gândească. Cu pâine şi circ, poporul e fericit. Iar dacă circul e fără pâine… merge şi aşa. Nu cade greu. Acest gen de subiecte s-a răspândit ca o molimă pe ecranele televiziunilor, în special a celor private, care dred că astfel pot face rating. Asta a făcut ca OTV să ajungă pe locul al treilea în preferinţele românilor! Mie, personal, mi se pare jenant şi penibil. Dar cert este că OTV devine, încet dar sigur, etalonul unei Românii care se vrea europeană, dar nu s-a maturizat nici după 18 ani de (să-i zicem) democraţie… Iar restul mass-mediei încearcă din răsputeri să ţină pasul, fără să vadă cât de mult a coborât ştacheta şi cât de mult s-a îndepărtat de principiile de bază ale jurnalismului.

 17. La fel ca si dvs sunt indignat de presa trompetista. Mie imi pare rau ca nu exista o televiziune de stiri serioasa. TVR ar fi putut sa adopte stilul Realitatea de a prezenta totul in direct si ar fi castigat orice batalie de rating datorita profesionistilor care au fost si mai sunt inca acolo. Oricum din experienta mea de jurnalist publicul care gusta reportajele bune si articolele documentate si relevante nu dispare. Trebuie doar sa ii furnizezi subiectele.
  Attila Biro

 18. TVR in stil Realitatea?!?
  Vorbesti tampenii!!
  1. Am trecut prin Realiatatea si deja mi-e sila de cum a ajuns (ma refer la lupta asta apriga pentru audienta–câh–si in ce hal ajung „profesionistii” din cauza asta)
  2. Profesionisti in TVR?!-probabil culcati pe-o ureche, sau pe ambele, si nu fac nimic ca sa arate cat de pro sunt ei. SOMN USOR DRAGILOR!! va stiu ca cititi blogul asta p-ascunselea.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: