Dacă nu vreţi senzaţional…

1. Ştirea lui Lucian de azi ne dă aşa o mică speranţă:

Un Jurnal în slujba interesului public

Cine nu doreşte să vadă ştiri senzaţionaliste, de genul celor care au invadat toate televiziunile, îşi poate găsi un refugiu în Jurnalul Televiziunii Române.Potrivit unui raport dat publicităţii de Agenţia de monitorizare a presei, intitulat „Un om a muşcat o ştire”, jurnalul televiziunii publice are cele mai puţine ştiri de tip senzaţional şi îşi îndeplineşte în cea mai mare măsură misiunea de serviciu public.

http://www.tvr.ro/articol.php?id=47336&c=49

2. Cu siguranţă nu se caută doar senzaţional la Tvr!

Dar, hai să recunoaştem…multe din ştirile Tvr nu au ritm, sincroane lungi de 30 de secunde intră neilustrate, multe nu au ambianţe, montajul e făcut doar aşa să fie, pentru că reporterul sau editorul de montaj se grăbeşte… ( Oare unde ? ) sau pur şi simplu nu ştie…

Venind din privat, văd şi simt asta imediat…

Cred că există condiţii ca mulţi să facă lucrurile mai bune sau să îşi facă treaba mai bine! „Împachetarea ” multor ştiri e departe de „împachetarea ” ştirilor Pro, care deşi caută senzaţionalul prind mai mult la popor pentru că au ritm, ambianţă, „culoare ” din imagine şi sunet … şi o scriitură mult mai simplă decât scriitura greoaie, învechită  din multe ştiri ale TVR-ului. Aşadar, aşa este sensibilizat publicul. În faţa ştirilor PROTV, publicul nu doar se informează. Plânge, râde, trece de la un sentiment la altul… Este un spectacol! Da, uneori e exagerat… La TVR însă e extrema! Doar câţiva reporteri au acest har, să se „joace ” cu imaginea, nu să manipulze, ci să-l facă pe telespectator ” să simtă că trăieşte uitându-se la ştiri”

… Nu este doar părerea mea…

Uitându-te la Antena 1, Pro TV şi TVR 1 ai impresia că trăieşti în trei lumi diferite… Mă întreb de multe ori:

„Care e cea reală ?”

Reclame
Published in: on septembrie 29, 2008 at 9:02 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/09/29/daca-nu-vreti-senzational/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Eu, unul, nu cred că „împachetarea” exclude în totalitate informarea. La televiziunile de afară am văzut că se poate. Dar la noi se preferă (încă) non-informaţia cu iz de senzaţional în locul informaţiei care te face, ca telespectator, să îţi pui întrebări şi să gândeşti.
    Extremele nu sunt bune, după umila mea părere. Cred că mai degrabă ar fi nevoie de un echilibru între conţinut şi împachetare. Continui să cred că ştirile sunt un produs jurnalistic, nu unul fabricat pe bandă rulantă. Nu se fac „la normă”, nu sunt şaibe care trebuie să iasă toate la fel.

  2. „Impachetarea” este importanta, dupa parerea mea in proportie de cca 30%. In rest trebuie sa primeze informatia. Un jurnal nu este totusi un show! TVR-ul a facut pasi importanti, dar sufera inca la capitolul „importanta stirii” (ordinea lor nu este, de cele mai multe ori, cea aleasa de marile canale din strainatate, de asemenea stirile externe ocupa mult prea putin in „economia” jurnalului. Un ziarist francez in vizita in Bucuresti, uitandu-se la TVR in camera lui de hotel spunea ca s-a simtit izolat de lumea exterioara. totul „se invartea” in jurul „intamplarilor” din Romania.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: