Votul de azi – asemănător cu cel dinaintea Primului Război Mondial

Istoricii susţin că votul uninominal nu este chiar o noutate pentru România. Începând din 1864 şi până la Primul Război Mondial, românii alegeau tot câte un candidat şi nu partide, doar că votul se numea cenzitar.Alegerile se faceau tot pe colegii, iar candidaţii îşi făceau campanie într-un mod asemănător cu cel de azi. Mergeau din casă în casă sau împărţeau pomeni electorale.

Există însă şi ceva diferenţe. Aveau drept să voteze doar cei care aveau un venit anual evaluabil în titluri de proprietate imobiliară sau plăteau impozit statului.

aici istorioara http://www.tvr.ro/articol.php?id=52379 cu secvenţe din ” O scrisoare pierdută”, a lui I. L. Caragiale:

Şi de remarcat şi „PROTESTUL ROŞU” al artiştilor care atrag atenţia asupra faptului că imobilele de patrimoniu din Bucureşti stau să cadă:

aici povestea pe scurt:

http://www.tvr.ro/articol.php?id=52385&c=99

Reclame
Published in: on noiembrie 29, 2008 at 6:56 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/11/29/votul-de-azi-asemanator-cu-cel-dinaintea-primului-razboi-mondial/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Nu stiu in ce masura exista grad de comparatie dat cert este faptul caci a fost un vot greu un vot destul de neanteles un vot ce deceleaza un aspect esential si anume faptulca Romania este o tara mult prea mica pt a fi pluri partidica doua partide unul de dreapta si unul de stanga este mai mult decat suficient.Esicherul politic este divizat acum intre orgolii interese si multa coruptie intro viitoare asanare a sistemului politic s-ar gasi cativa care ar condamna votul uninomil in doua tururi structura bipartidica si multe alte schimbari dar ce ar mai conta niciodata nu poti sa-i multumesti pe toti!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: