Criza economică din anii 30 nu se diferenţiază prea mult de cea de astăzi

Criza economică care a dezechilibrat lumea în anii ’30 a început exact că şi acum. La scurt timp după prăbuşirea burselor de la New York, a început să cadă şi leul. Ţăranii înstăriţi nu au mai putut să îşi plătească creditele luate pentru a-şi lucra pământul.
Profesorii au ieşit în stradă pentru că nu şi-au primit salariile. Guvernul, care nu mai făcea faţă, şi-a dat demisia de onoare. Istoricii spun însă că astazi lucrurile arata chiar mai rău.

Aici reportajul cu imagini de atunci, merită să-l vedeţi:

http://www.tvr.ro/articol.php?id=53408&c=89

 

În 1929 în Statele Unite ale Americii începea marele dezastru economic. Şefii fabricilor fac împrumuturi masive convinşi că le vor rambursa rapid. În octombrie 1929 are loc însă cel mai mare colaps din istoria bursei de valori din New York. 5.000 de banci au dat faliment.

Surplusul de produse era deliberat aruncat. Producătorii de lapte îl aruncau în camp pentru că-i scăzuse preţul. Preţul a fost moderat prin oprirea productivităţii sau închiderea temporară a unor fabrici.

În Romania, în 1930 producţiile de petrol şi cea agricolă au fost primele afectate de criză. Ţăranii care aveau credite la bănci pentru a-şi cumpara vite ca să îşi lucreze pământul au fost nevoiţi să-şi vândă şi animalele şi pâmântul pentru a restitui dobânzile şi datoriile la bănci. Leul românesc de aur, echivalent francului francez şi celui elveţian până în 1916, puternic după Primul Război Mondial, se prăbuşeşte.

În acelaşi an, Guvernul condus de Nicoale Iorga îşi dă demisia de onoare pentru că nu mai poate plăti salariile profesorilor.

Romania condusă de un rege minor avea nevoie de un simbol care să dea stabilitate monedei naţionale. Carol al II-lea a fost readus în ţară tocmai pentru întări leul, deşi nu voia acest lucru.

Guvernul Maniu, abia ajuns la putere, negocia cu el, pentru că prezenţă unui rege în puterea vârstei, care arata bine şi era şi inteligent şi înrudit cu majoritatea monarhilor europeni, încă la putere în Europa, asta ar fi adus un surplus de vigoare burselor.

Apogeul crizei economice în România a fost atins în 1933 când s-au înregistrat 300.000 de şomeri. Carol al II-lea investeşte în infrastructura şi într-un guvern de tehnocraţi.

Guvernul liberal prezidat de Gheorghe Tătărescu a reuşit, în a doua parte a anilor 30, să echilibreze foarte bine situaţia economică a României una dintre parghiile pe care le-a folosit au fost planurile de sistematizare, ca să creeze locuri de muncă. În Bucureşti şi zonele limitrofe erau construite bulevarde, şcoli, instituţii culurale, stadioane, parcuri, se pavează străzile, aceasta însemnă şi locuri de muncă.

Regimul autoritar al lui Carol a scos ţara din depresiune.

Anunțuri
Published in: on Decembrie 12, 2008 at 10:44 am  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2008/12/12/criza-economica-din-anii-30-nu-se-diferentiaza-prea-mult-de-cea-de-astazi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

  1. asa ar fii trebuit sa faca si guvernul actual ca si cel condus de iorga „În acelaşi an, Guvernul condus de Nicoale Iorga îşi dă demisia de onoare pentru că nu mai poate plăti salariile profesorilor.”

  2. Ati putea furniza sursa acestor date?

  3. Da, istoricul pe care il citez in material ( adrian majuru si carti de istorie diverse) …cauta si tu. e simplu, daca citesti…

  4. super asticolul


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: