Ceauşescu-marcă înregistrată

Astă seară, la Realitatea TV, Mircea Oprean, soţul Zoei Ceauşescu, a anunţat că a înregistrat la OSIM numele de Ceauşescu şi că nu va mai permite nimănui să se folosească de el. Mai exact a spus că îi va da în judecată pe toţi cei care vor mai folosi numele fostului dictator într-un context nefavorabil.

Eu cred ca e absurd, pentru ca Ceauşescu nu aparţine doar familiei sale. Îmi amintesc că eu la şcoală, în primele clase am învăţat printre alte prostii ideologice şi faptul că Nicolae Ceauşescu este „tatăl meu”  🙂 , şi eram nedumerită rău cine e tipul de acasă, care mă creşte şi doarme în pat cu mama mea 🙂

De aceea cred că toţi cei care am beneficiat de această „spălare de creieri” , de când eram „şoimi ai patriei”, avem dreptul să-l pomenim şi să spunem ce credem despre el sau despre fostul său regim. Cred că numele său poate fi folosit în continuare de jurnalişti, istorici, de scriitori şi de tot poporul care a fost păgubit de regimul condus de Ceauşeşti sau de acoliţii lui. Mai cred că cel mai mare drept să îl folosească îl au foştii dizidenţi sau familiile celor care au murit în închisori sau în beciurile Securităţii, doar pentru că au pomenit numele lui Ceauşescu atunci sau l-au criticat. Dacă în comunism lumea se temea să-i pomenească numele din cauza Securităţii, nu cred că acum ar trebui să ne temem că ne va da în judecată ginerele lui.

Nu ştiu dacă mi se pare dar observ că există tendiţe de a se încearca stângaci reabilitarea lui Ceauşescu. Acest lucru se întâmplă, cred, din păcate, pentru că românii o duc tot mai greu şi nu mai au alternative politice…

Tot aseară, Realitatea TV a mai difuzat o bucată din conferinţa de la Mangalia, cred că din anul 1983, nu mai ştiu exact …Fosta mea colegă, Andreea Creţulescu, spunea cam a laudă că ” acest fragment dovedeşte că Ceauşescu avea totuşi o părere bună despre tineri”. 🙂  . Îmi pare rău că trebuie să o contrazic, că niciunul dintre colegii care formează echipa de documentare a emisiunii Andreei nu a „scormonit” mai adânc şi mai bine în căutarea informaţiei corecte înainte de difuzarea acestui fragment. În realitate, acel fragment video, care se găseşte şi pe youtube, este de la şedinţa în care Ceauşescu a impus cenzura atât în TVR, cât  şi în cinematografie, teatru şi artă, în general. Adică a strâns şi mai tare şurubul! Mai exact, în aceea şedinţă , Ceauşescu critica filmul lui Dan Pita” Faleze  de nisip” ( 1983), care a fost cenzurat la cererea expresă a lui. Filmul rulase deja la cinema Patria, parcă în varianta originală, însă a fost retras imediat şi la cererea expresă a lui Ceauşescu au fost tăiate efectiv scenele care îl deranjeaseră pe fostul dictatorul, care voia să se păstreze o imagine idilică a „tânărului comunist român”!  Am aflat toate acestea, ca şi multe ale lucruri interesante, în vara aceasta dintr-un documentar al Luciei Hossu Longin.

Dar în arhiva TVR există înregistrarea integrală a acelei conferinţe care a îngustat foarte mult libertatea de expresie a regizorilor şi producătorilor de film din cinematografia românească, cât şi din TVR, singura televiziune de atunci. Cred că ar trebui o mai bună documentare pe această perioadă a celor care abordează aceste teme. Încă sensibilă pentru unii.

Aşa ca relaxare,  vă postez un material mai vechi al meu, difuzat de TVR, în ianuarie 2008. Daţi click aici, pentru a „intra” pentru 3 minute în casa fostului dictator :

http://www.tvr.ro/articol.php?id=28740

Aveţi aici şi o variantă pe care a postat-o cineva pe youtube.

Şi anunţul de astăzi:

Mâine, 27 februarie 2009, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Str. Gen. David Praporgescu, nr. 33, va avea loc o dezbatere privind necesitatea condamnării comunismului în Parlamentul European. La eveniment vor lua parte episcopul László Tökés, membru al Parlamentului European, istoricul Marius Oprea, preşedinte al IICCR (gazda întrunirii), Stelian Tănase, politolog, Ladislau Csendes, preşedinte al Colegiului CNSAS, Dinu Zamfirescu, preşedinte al INMER, Radu Filipescu şi Andrei Oişteanu, membri ai conducerii GDS, precum şi Cristian Pîrvulescu, preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia. Dezbaterea, care va pune în discuţie Declaraţia de la Praga, din 3 iunie 2008, şi necesitatea implicării active a României în procesul de condamnare a comunismului la nivel european, va fi urmată de o conferinţă de presă, cu începere de la ora 14.30, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Reclame
Published in: on februarie 26, 2009 at 10:15 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2009/02/26/ceausescu-marca-inregistrata/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Felicitari pentru articol!

  2. Frumos articol 🙂
    Frumos video…si superba casa…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: