Din nou despre „case care plâng”

Una dintre campaniile mele de suflet de la TVR a fost “Case care plâng”. A început de la un simplu e-mail trimis de câţiva studenţi de la Arhitectură, care au născut acest proiect. Mi-aduc aminte că nu am răspuns imediat, fiind ocupată, dar nu am şters mailul cu gândul că voi încerca să fac un reportaj, cândva, când rămân în pană de subiecte. Iar când am răspuns şi i-am cunoscut şi am aflat ce poveşti grozave au, mi-a părut rău că nu i-am căutat mai repede. Studenţii îşi petreceau timpul liber numărând casele de patrimoniu, din Bucureşti, lăsate să cadă . Făceau fotografii, încercau să afle cine este proprietarul lor, de ce le distrugeau şi “scormoneau” prin biblioteci ca să le afle istorioarele. Totul pe banii şi timpul lor…Apoi expuneau în staţiile de metrou, muzee, cafenele sau oriunde puteau pătrunde aceste fotografii şi spuneau poveştile caselor. Presa nu prea i-a băgat în seamă. În urmă cu trei-patru ani nu prea se făceau reportaje legate de casele de patrimoniu lăsate în paragină. Nu am văzut nici prin ziare, nici pe la ştirile de la tv-uri. De fapt, mint. Singurul care avea o campanie similară celei începute de noi la Tvr, a fost Andrei Pipidi, in “Dilema Veche”. Una dintre şefele mele de atunci mi-a sugerat să-l şi intervievez. Aşa am aflat de la Andrei Pipidi alte câteva poveşti fenomenale ale câtorva dintre casele despre care am vorbit şi noi în timpul campaniei.

Când am început să filmăm, am reuşit să văd zidurile acelea cu alţi ochi. Unele case chiar păreau să plângă… Aşa am reuşit să aflu lucruri noi şi interesante despre istoria Bucureştiului şi chiar să încep să-l îndrăgesc, mai ales pentru ce a fost. Campania mea şi efortul studenţiilor a dat roade, oamenii care au văzut reportajele la TV au început să sune să ne dea şi alte exemple, iar câteva case (destul de puţine- e adevărat) au fost salvate, am reuşit să împiedicăm demolarea lor, în ultimul moment, sigur şi cu ajutorul Ministerului Culturii. Însă multe dintre avizele de demolare discutabile erau eliberate chiar de Direcţia de Patrimoniu, condusă de Damian Ştefan, care a refuzat să apară vreodată la TV.

Astăzi situaţia s-a mai schimbat. Există multe asociaţii care apară valorile arhitecturale ale Bucureştiului şi nu numai. Ba chiar observ că şi alte televiziuni au început să fie preocupate de subiecte de acest gen şi chiar mă bucur. Cu toate astea încă mai sunt case vechi valoroase doborâte la pământ pentru a fi înlocuite de clădiri înalte de sticlă, fără personalitate sau de te mai miri ce.

Inginerul Dan GHELASE, preşedintele ARTRAD, este şi el unul dintre cei mai mari susţinători ai acestui demers. Zilele trecute mi-a scris un mail cu rugămintea să facem ceva. Cum încă nu am început serviciul nu pot verifica veridicitatea celor afirmate de el, însă am lucrat cu Asociatia ARTRAD în timpul campaniei şi doamnul Ghelase mi-a confirmat credibilitatea sa în nenumărate rânduri. Această asociaţie protestează “cerând stoparea de urgenţă a lucrărilor abuzive şi distrugerilor la Ansamblul Medieval Curţile Ienachiţă Văcărescu, din Calea Victoriei nr.9 / Str.Ilfov nr.5, Sector 3 Bucuresti” .
Ansamblul a fost reclasat de Ministerul Culturii la categoria A de importanta prin avizul nr.162/E/08.05.2004.
Domunul Ghelase susţine că proprietarul, Loteria Romană, a fost înştiinţat asupra interdicţiei de continuare a lucrărilor, existand chiar o hotărâre judecatorească recentă în acest sens. Cu toate acestea, acolo s-ar desfăşura lucrări ample nesemnalizate conform legii, iar ultimul etaj a fost demolat.
Preşedintele Asociaţiei a anunţat Poliţia si Ministerul Culturii, dar cere şi ajutorul jurnaliştilor interesanţi să investigeze subiectul.
Domnul Ghelase poate fi contactat la următoarea adresă de e-mail.

dan@ghelase.com

V-am scris toate acestea ca să înţelegeţi că de la simplu caz de acest gen poţi să ajungi să faci zeci de reportaje sau anchete foarte interesante. Campania TVR s-a întins vreo doi-trei ani şi poate ar mai fi continuat, dacă nu aş fi intrat în concediul de maternitate.

Haideţi, poate facem ceva constructiv 🙂

Anunțuri
Published in: on Martie 26, 2010 at 10:58 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2010/03/26/din-nou-despre-case-care-plang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: