Despre medicii „Jos pălăria”

Există doar câţiva medici în faţa cărora eu m-aş înclina şi mi-aş scoate pălăria fără rezerve: Mc Kay Mc Kinnon, medicul american care a venit tocmai din Chicago, pentru a o opera şi a-i salva viaţa Lucicăi Bunghez.
Povestea asta cred că o ştiţi deja 🙂
Al doilea este un medic dermatolog din Braşov, mai în vârstă, nici nu ştiu dacă mai trăieşte, se numea Timoianu. El mi-a salvat ochiul stâng, dar şi faţa, fiind singurul medic care şi-a dat seama ca aveam o infecţie provocată de un streptococ. Aveam 23 de ani şi deja pierdusem orice speranţă după ce timp de trei luni am arătat ca o „mutantă”. Îmi lipeam plasturi pe faţă şi mă ascundeam sub ochelari de soare şi eşarfe. Dar mai rău era că deseori noaptea mi se umfla atât de tare obrazul stâng încât nu mai puteam deschide ochiul. Până să ajung la dr. Timoianu am consultat o listă lungă de medici şi specialişti care mi-au pus diagnostice peste diagnostice şi mi-au dat tratamente peste tratamente, dar fără rezultate. Medicul Timoianu a ghicit însă imediat cauza: un coş mic deasupra sprâncelor pe care l-am stors şi care s-a infectat. Timoianu m-a salvat fără să lase vreo urmă!
Dar medicul în faţa căruia mă închin zilnic de câte ori îl privesc pe fiul meu este dr. Cristian Gherasie, şeful Secţiei de Ginecologie de la Spitalul CF 2, demis astăzi. În primvăra anului trecut am născut cu dr. Gherasie. M-a preluat când sarcina mea era trecută de 7 luni şi jumătate. Nu, nu am fost inconştientă până atunci! Am avut un alt medic, foarte bun, cu care am vrut să nasc în apă, dr. Cristian Baiulescu, şi în faţa lui mă înclin! Lucrează la o clinică privată din Brasov şi este cel care a adus această metodă de naştere în România… Însă soţul meu îşi dorea să fie alături de mine şi nu putea sta în Braşov, să ne aşteptăm sorocul. În plus, nici nu era foarte sigur că pot naşte în apă…
Mai aveam un alt medic în Bucureşti, care însă mă putea asista la naştere tot la o clinică privată. Copilul meu avea cordonul ombilical înfăşurat de două ori în jurul gâtuleţului şi m-am temut de complicaţii. În clinicile private, în ciuda supercondiţiilor, nu au aparatura necesară pentru a interveni în cazul unor complicaţii care pot apărea la nou-născuţi.
În fine…am mai consultat şi o somitate, care mi-a făcut o ecografie şi după o şedinţă de 10 minute la cabinetul său privat, care a costat 8 milioane de lei vechi, am plecat fugind pământul. Nu din cauza preţului… auzisem conversaţia lui telefonică în care îşi anunţa una dintre paciente că nu va mai naşte cu el, ci cu un asistent de-al său, pentru că medicul pleca la o conferinţă în America . ) Nu cred că aş fi vrut să fiu în pielea acelei femei…şi au mai fost doi medici…printre care şi o doctoriţă de la Spitalul Universitar de o nesimţire cum rar poţi vedea.
După toate acestea, povestite pe scurt aici, când am ajuns la Gherasie am simţit că mi-a pus Dumnezeu mâna în cap. Un medic foarte bun, blând şi cu faţă de om! Are din prestanţa şi modestia medicului american Mckay Mc Kinnon- fără ifose şi pretenţii de vedetă, cum au adesea mulţi dintre medicii români.
M-am simţit în siguranţă în preajma lui de cum l-am văzut. Este serios, sigur pe el, blând, plăcut şi a avut răbdare să se uite peste tot dosarul meu de analize, ne-am pus întrebări şi mi-a dat orice explicaţie am cerut. Restul: consulaţiile la două săptămâni, pregătirea pentru naştere, naşterea şi îngrijirea de după – au mers ca la carte. Am simţit cu adevărat că are grijă de mine şi de copil tot timpul!
Condiţiile în care am născut au fost impecabile, şi mă pot mândri că în ziua aceea am simţit, datorită acestui medic, că trăiesc cea mai fericită zi din viaţa mea!
Aşa că „mazilirea” de astăzi a medicului Gherasie mi se pare o mare pierdere şi cea mai mare greşeală făcută de cei de la Ministerul Sănătăţii. A aduce numele unui medic bun într-un asemenea scandal este ca şi l-ai compromite pe viaţă.
Mai ales că acele femei, am aflat, că ar fi fost infectate în Secţia ATI, alta decât cea condusă de dr. Gherasie , cu anestezicul administrat interavenos.
E drept, înţeleg şi durerea victimelor, dar ceea ce vreau să explic aici este tocmai că acest medic demis azi nu are nici cea mai mică vină…Şi cred că dacă acestea sunt măsurile care se impun în urma celor întîmplate şi a celor două anchetele de la CF 2, nu mă mai pot aştepta să se schimbe mare lucru în bine prea curând în întreg sistemul sanitar românesc!

Anunțuri
Published in: on Aprilie 26, 2010 at 10:20 pm  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2010/04/26/despre-medicii-jos-palaria/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 comentariiLasă un comentariu

 1. Draga Camelia,

  Au trecut aproape trei ani din ziua in care am nascut cu doctorul Cristian Gherasie. Trei ani de cand ma bucur de fiul meu. Trei ani de cand ma bucur ca am trecu prin experienta nasterii primului copil in deplina siguranta. Dr. Gherasie mi-a urmarit prima sarcina de la inceput, cu profesionalism si rabdare. Raspundea la telefon la orice ora, mereu cu o vorba buna si un sfat. Fara ifose de „mare medic”, desi reputatia i-ar putea justifica si o astfel de atitudine. Acum sunt insarcinata din nou. Si primul consult l-am facut tot la dr Gherasie. La fel si urmatoarele si priveam cu incredere spre ziua in care voi deveni, din nou, mama. Ei bine increderea , intelegi bine de ce, s-a spulberat in ziua in care a fost demis. Am incercat sa gasesc un alt medic care sa imi poata urmari sarcina, dar m-am lovit de ziduri mari. Ziduri care poarta numele de aroganta, incompetenta, auto-suficienta, etc.
  Este trist cum functionari si contopisti pot distruge reputatia unui om. Este trist ca alti medici, incapabili de a-si face bine treaba, incearca sa-i infunde pe cei mai buni decat ei. Este trist ca tot ceea ce inseamna „sistem medical” este lasat in mana unor prosti manageri care nu sunt la curent cu adevarul din interiorul spitalelelor si, da, este trist ca medicii si pacientii lor sunt cei care platesc pentru incompetenta cu care sunt gestionate fondurile.

 2. Este trist ca se scot castanele cu mainile nevinovatilor, ca se analizeaza situatia global si superficial, dar asta caracterizeaza modul anarhic in care functioneaza societatea romaneasca de 20 de ani incoace.Lucrez in sistemul romanesc medical si ma doare sa constat ca se generalizeaza de fiecare data , persista acest „efect de nimb” extrapolare a unor cazuri izolate la marea masa a populatiei la care se face referinta.Exista oameni intre oameni , in orice domeniu de activitate.
  Valorile intotdeauna au fost sacrificate , si nu e doar cazul dansului, este de apreciat ca mai exista persoane care lupta pentru reabilitarea acestui medic.
  A fost doar o intamplare fericita ca cineva din mass media sa traiasca aceasta experienta pentru a o face cunoscuta .Meritele unui medic , nu pot fi sterse de pe o zi pe alta, renumele lui si profesionalismul il vor ajuta sa se reabiliteze .Ii uram mult noroc si ii tinem pumnii !

 3. […] două femei au fost contaminate cu bacil gram negativ şi despre un medic ginecolog, găsiţi la Camelia Csiki pe […]

 4. Buna Camelia! Sunt Radoie Panici din Arad, iti scriu in legatura cu cazul prietenei mele, Andreea Cazacu de 23 de ani din Timisoara careia i-au fost amputate ambele picioare si mana dreapta acum 5 ani in urma unui accident de tren. Povestea ei este cutremuratoare, dar este totusi o poveste de succes avand in vedere realizarile Andreei de dupa accident. Desi a trecut prin chinuri groaznice si insasi viata de zi cu zi nu este un lucru deloc usor, Andreeea este un om minunat, prietenoasa, deschisa, optimista, mereu cu zambetul pe buze. Cazul ei a aparut la TVR la emisiunea „Odata-n Viata”, atasez mai jos si link-ul

  http://www2.tvr.ro/webcast/WebPlayer2.php?file=rtmp://perthro.tvr.ro/rec/DATA-2010-05-30-5-05.flv&name=O dată-n viaţă

  Reportajul despre andreea e in ultima parte a emisiunii, dupa duetul Nicoleta Voica – Catalin Botezatu.
  Incercam sa gasim solutii pentru a o ajuta pe Andreea sa mearga din nou si sa duca o viata normala. Aceta este apelul meu. Multumesc,

  Radoie Panici, panici_radoie@yahoo.com

 5. Si eu am nascut cu dr gherasie acum un an si trei luni la spitalul cf 2 in deplina siguranta si m-am bucurat de toata atentia lui atat eu cat si bebe. mi-a urmarit sarcina din prima luna pentru ca numai in el aveam incredere. Nici nu vroiam sa aud de alti doctori pentru ca in urma cu cativa ani (la 23 de ani) avusesem o leziune pe col si papa nicolau 3 si toti doctorii la care am fost, printre care nume celebre vroiau sa imi taie care mai de care cate o bucata din col, ba altul chiar mi-a explicat ca ar trebui sa ma grabesc sa fac copii ca apoi sa imi „scoata tot”. Cand am ajuns la dr Gherasie, a analizat totul cu atentie, mi-a explicat tot ce aveam nevoie sa stiu, a fost practic singurul care mi-a raspuns la intrebari si dupa o operatie de conizatie efectuata tot la cf 2 nu am mai avut de atunci nici o problema.
  Acum cateva zile am aflat ca sunt insarcinata din nou. Singurul spital unde opereaza dr Gherasie este euroclinic, sper sa se mai schimbe lucrurile ca altfel voi fi nevoita sa nasc acolo.
  Mare pacat ca de ochii lumii doar ca sa se scoata un vinovat a fost demis un super dr

 6. Da, curios cum parerile difera sau poate atitudinea unui doctor depinde de statutul sau poate „buzunarul” pacientului.
  Si eu am fost monitorizata de dr Cristian Gherasie, insa nemultumirea mea se leaga de faptul ca nu a dat dovada de protectie, mai degraba ma trata in fuga, fara intrebari, fara anumite sfaturi. Fiind la prima sarcina, eram destul de speriata si habar n-aveam ce trebuie sa fac, ce am voie si ce nu, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez.
  Nu am mascut cu el, pentru ca era plecat in concediu, asta e, nici macar nu m-a transferat la alt doctor! Am nascut cu doctorita care era de garda in acea seara, adevarul e ca m-am simtit a nimanui, nicio fata zambitoare, negocierile cu privire la „taxa” au inceput cand ma aflam inca pe masa de operatie, mai mult moarta decat vie.

  P.S. Tare mult as fi vrut sa scriu si eu un mesaj multumitor, tare as mai fi vrut… Poate imi sugerati cum ar trebui sa ma „comport” pentru a fi tratata omeneste, atata imi doresc! Merci mult! Si :JOS PALARIA” pt profesionalismul doctorului dar pentru omenia din el, of…! 😦

 7. Da, nu ştiu ce să spun…îmi pare rău că aţi fost tratată astfel. Ştiu cum este să fii însărcinată şi să nu ai parte de un tratament corespunzător.
  Eu am păţit aşa la Spitalul Universitar, de unde am plecat după ce am făcut o criză de plâns. E adevărat că nu am dat bani, pentru că nici nu am ajuns la capitolul acela. Nu cred că toţi medicii de acolo sunt la fel, ci doar că eu am fost trimisă la unul nepotrivit.
  Eram însărcinată şi căutam doar un medic bun. Se ştia că sunt ziaristă, prima vizită pe care am făcut-o a fost în biroul directorului. Nu obişnuiesc să fac asta, dar mi-am spus atunci că este important să mă asigur că voi fi tratată omeneşte, de aceea am profitat de statutul meu, care însă de data aceasta nu m-a avantajat. …
  Medicul la care am fost trimisă de către director – mai exact soţia acestuia- m-a tratat oribil. Tocmai pentru că venisem cu „pile”. Mi-am spus mai întîi că are dreptate şi că a fost vina mea că am îndrăznit să apelez în acest fel la recomandarea directorului. Dar mai apoi am înţeles că dacă eu am fost tratată aşa, tocmai pentru că venisem cu pile, s-ar fi putut întâmpla mai rău dacă nu mă cunoştea nimeni…
  Aveam deja un dosar beton cu analize complete, făcute la clinici private, eu am făcut toate analizele înainte şi nu m-am uitat deloc la bani. Ba chiar aveam analizele făcute înainte să rămân însărcinată, deoarece eu am avut o sarcină programată ca la carte. Însă doctoriţa simţea nevoia să mă umilească pentru a-şi da importanţă. Oricum nu mi-a trezit nici o clipă vreun interes, din momentul în care am văzut-o şi până să deschidă gura am hotărât că nu voi naşte cu ea, nu îmi inspira încredere şi nu m-am înşelat. Avea un fel de grandomanie de care suferă în general medicii români şi pe care eu nu am întâlnit-o afară, deşi viaţa mi-a dat prilejul de a cunoaşte câteva somităţi în medicină din SUA şi din Anglia, absolut modeste.

  Aveam ca rezervă naşterea în două spitale private, pe care le vizitasem deja, însă cum am mai spus , ştiam că nu aveau la data respectivă aparate de respiraţie de prim-ajutor în cazul în care bebeluşul s-ar fi născut cu probleme…

  În fine…când l-am cunoscut pe dr. Gherasie a fost ca o binecuvântare. Iar recomandarea să merg la el a venit de la o prietenă, care a fost pacienta lui şi care era extrem de mulţumită. Aşa cum am fost şi eu. Prietena mea nu este vedetă dar a ajuns la doctorul Gherasie tot căutănd şi ea un medic bun care să o înţeleagă şi cu care să comunice…
  Eu am păstrat relaţia doctor-pacientă cu Dr. Gherasie şi după ce am născut…Şi m-am simţit de fiecare dată foarte bine tratată. Dacă regret ceva astăzi este că medicul Cristian Gherasie va pleca din România. Va profesa mai departe în Franţa şi dacă acolo este primit cu braţele deschise, eu cred că asta spune ceva despre profesionalismul său.

 8. Si mie imi pare nespus de rau ca ai fost tratata asa.. Sincer nu cred ca a fost vorba de statut sau buzunar, eu fiind practic un copil cand am inceput sa fiu pacienta domnului dr iar apui dupa ani cand m-am hotarat sa am un copil si am ramas insarcinata lucram in mediu privat, cinematografie dar fara nici o legatura cu presa. Cred ca ceva nu a functionat cum trebuie la capitolul comunicare.. 😦
  Ultima data cand am scris aflasem ca sunt insarcinata si imi faceam probleme ca doctorul meu (Gherasie) nu mai opereaza decat la Euroclinic si CMU si ca va trebui sa nasc acolo. Acum sunt in cautare de doctor Bun, si inca nu pot sa ma laud ca am gasit pe cineva. Dl doctor mi-a facut cateva recomandari la ultima consultatie.. dar, nu stiu ce sa zic.. am rezerve mari. Iau foarte serios in calcul varianta de a naste in Franta mai ales ca dl doctor mi-a spus ca aceasta poate fi o varianta daca voi hotari asa. Stiu ca suna exagerat, dar am avut experiente urate cu alti doctori si acum , insarcinata in 17 saptamani, nu mi se pare momentul potrivit sa testez alti doctori. Sunt constienta ca mai exista si alti doctori buni dar trebuie sa gasesc unul intr-un timp relativ scurt.
  Camelia te-ai hotarat asupra unui doctor din recomandarile facute de dr Gherasie??


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: