Povestea lui Moș Nicolae

Pentru telespectatoarele emisiunii „Bebe Magia”, difuzată de TVR1, în fiecare sâmbătă de la ora 9.00, povestea lui Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara ( vestul Turciei de astăzi), într-o familie bogată. Părinții lui erau foarte credincioși și s-au rugat mult să aibă copii. Au avut doar unul singur: pe Nicolae, un copil excepțional, cuminte, curajos, deștept și cu aplecare către viața duhovnicească încă de la o vârstă fragedă. A primit primele învățături de la episcopul Patarelor, unchiul său.

Sfântul Nicolae a rămas orfan şi a împărţit toată averea moştenită săracilor. Se spune că nu ar fi păstrat nimic pentru el.

Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul Nicolae și-a iubit mult credincioșii. A apărat tradițiile credinței ortodoxe.

 În perioada prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, a fost întemniţat, dar chiar așa a continuat să vorbească oamenilor despre poruncile lui Dumnezeu. A fost eliberat abia după urcarea pe tron a Sfântului Constantin.

Tradiția mai spune că Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea. Oamenii l-au considerat sfânt încă din timpul vieții. Erau convinși de faptul că harul său îi apară de necazuri și că le ocrotește copiii de rele.

Este considerat și ocrotitorul marinarilor pentru că se spune că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu mai mulți marinari credincioși, care s-au rugat să fie mântuiți.

Se spune că Moș Nicolae împarte daruri din noaptea de 5 spre 6 decembrie copiilor cuminți, iar celor care au fost obraznici le aduce nuielușe. Darurile le așează în ghetuțe, care trebuie neapărat să fie curate.

Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae vine cu darurile doar când copiii dorm și nu le lasă niciodată văzut.

Moș Nicolae a început să împartă daruri prima dată unei familii sărace care avea trei fiice. Cînd aceastea au crescut, părinţii s-au gândit că ar putea să le vândă, ca să scape de sărăcia în care trăiau. Fetele au plâns și s-au rugat să fie salvate. Se spune că salvatorul lor a fost chiar Sfântul Nicolae, care locuia în același oraș și a aflat despre necazul lor. El le-a pus la fereastră, rând pe rând, câte o pungă cu bani de fiecare dată când tatăl lor lua decizia să le dea sau să le mărite cu cineva bogat, care nu era pe placul fetelor. Astfel, familia a ieșit din sărăcie, fetele au avut bani de zestre și s-au putut mărita cu cine și-au dorit ele.

Este extrem de popular în Rusia, unde majoritatea bisericilor au un colț de rugăciune închinat Sfântului Nicolae.

Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moş Nicolae îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge răul, prin credință.

Moș Nicolae a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343.

Din veacul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf.Gheorghe din București,unde este și mormântul Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi. Numeroase biserici din țară și mai ales din Ardeal au hramul Sfântului Nicolae.

Anunțuri
Published in: on Decembrie 4, 2010 at 7:35 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2010/12/04/povestea-lui-mos-nicolae/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: