Povestea lui Dem Demetrescu, pionier al animației române, la „Reportajele Telejurnalului”

Mi-a plăcut mult, mult, mult subiectul! Și mie și colegului meu Mihael Preda, cu care am montat. Toți cei care apărem în acest reportaj ne-am amintit cu drag de cărțile copilăriei, cele de acasă, cele de școală sau împrumutate de la bibliotecă, ilustrate de DEM. Intrat într-un con de uitare de ani buni, din păcate!

Adrian Buga mi-a arătat „comoara sa”: colecția de ilustrație a lui Ion Dem Demetrescu, nu doar desene, bandă desenată, ci și animație de film din anii 1920-1970, și m-a cucerit! M-a lăsat chiar să difuzez în exclusivitate imagini din filmul „România etnografică”, filmat în 1933 și interzis la difuzare când era gata, în 1940, pentru că România pierduse teritoriile Basarabia, Herța, Bucovina, Transilvania de Nord, Dobrogea de Sud. Dem Demetrescu desenase  grafice și hărți cu vechiile teritorii, care nu au mai fost niciodată aceleași.  Așa că bucăți din film am difuzat abia noi, acum, după 74 de ani! Autorul primului documentar animat, Ion Dem Demetrescu este unul dintre pionierii animației româneşti.

Vă promit o întoarcere în timp, pe când erați copii:

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2014/01/19/povestea-lui-dem-demetrescu-pionier-al-animatiei-romane-la-reportajele-telejurnalului/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: