Doar o parte din primul interviu cu Principele Nicolae în limba română.

Exclusivitate: Camelia Csiki- Telejurnalul TVR.

A fost instructor de rafting în Africa, voluntar în Kenya şi Madagascar şi este pasionat de maşini şi sporturi extreme. Sunt doar câteva lucruri mai puţin ştiute despre cel mai tânăr prinţ al României. Principele Nicolae, nepotul Regelui Mihai, a povestit în exclusivitate, la TVR, cum a descoperit România din 1992 până astăzi.

Prima vizită a Regelui Mihai în România, după 43 de ani de exil, de Paşte, în 1992 a fost momentul care a marcat şi copilăria nepotului Majestăţii Sale. Principele Nicolae avea atunci doar 7 ani.
„Am fost atras de România încă de când am venit prima oară. Nu pot să-mi explic”, ne mărturișește Alteța Sa Regală.

Istoricul Filip-Lucian Iorga, autorul volumului „Drumul spre casă”, prima carte despre cel mai tânăr prinț al României, spune că: ” Principele Nicolae mi-a povestit că aproape de fiecare dată când venea în România ( n.a. după 1992) era foarte fericit, iar când pleca simțea o mare tristețe”.
În 2009, Principele Nicolae s-a decis să vină acasă, aşa cum îi place să spună despre România. Atunci a început şi un turneu prin ţară.

„Îmi place foarte mult Maramureşul, mai ales Cimitirul Vesel de la Săpânța, am fost acolo. Am vizitat aproape fiecare colţ din România, mai vreau să merg și în Suceava – Bucovina și-apoi pot să spun că am vizitat tot. România, între anul 1992 până în 2014, s-a schimbat foarte mult. Am descoperit o ţară foarte frumoasă, cu oameni foarte călduroşi, avem o generaţie foarte puternică, cu o motivaţie deosebită”, spune principele Nicolae.

Este voluntar în mai multe proiecte de mediu, iar acum duce cărţi copiilor în comunităţi în care cărţile sunt încă un lux. Principele Nicolae reprezintă Casa Regală cu mândrie, chiar dacă încă mai învaţă protocolul regal și limba română.

” E greu, mai ales gramatica, dar progresez încet”, adaugă, zâmbind, Principele Nicolae.

„A condus peste 100 de mașini, diferite. O pasiune pe care o moștenește, probabil, de la bunicul său, Regele Mihai. A avut ocazia să fie mentor pentru alții, pentru copii cu probleme, în diferite tabere în care era instructor, a fost chiar instructor de rafting în Africa”, ne dezvăluie Filip-Lucian Iorga.

Și Principele Nicolae ne-a mărturist că iubește sporturile extreme, dar știe că acum, din poziția pe care o ocupă, trebuie să renunțe la ele.
Autorul și-a dorit ca volumul „Drumul spre casă” să fie „o carte de vizită pentru cel mai tânăr principe al României”, pe care puțină lume îl cunoște. Cartea a fost scrisă în decursul ultimilor trei ani, după ce istoricul Filip-Lucian Iorga a avut mai multe întâlniri cu Principele Nicolae și au stat de vorbă, relaxați, despre viața Alteței Sale Regale. „Este doar un început, mai sunt lucruri de spus”, promite autorul.

Filip-Lucian Iorga ne-a mărturisit că a fost cucerit de optimismul Principelui Nicolae și de determinarea Sa și spune că este convins că nu se va mai întoarce să locuiască în Anglia.

Alteța Sa Regala are în România puțini prieteni. Îi place să călătorească și apreciază cum l-au primit peste tot, prin țară, românii. Crede că România are peisaje nemaipomenite, păduri deosebite, pe care trebuie să le protejăm, și spune că aici a văzut și cei mai mulți fluturi, mai mulți decât în Anglia.

Povestea „Drumului spre casă”, de la o copilărie normală în Anglia la viaţa de Principe al României, va fi lansată în seara aceasta, la ora 18.30, la Librăria Cărtureşti- Verona.

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2014/04/24/doar-o-parte-din-primul-interviu-cu-principele-nicolae-in-limba-romana/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Cu cata caldura vorbeste Principele Nicolae de Romania. Sa ne traiasca alaturi de Majestatea Sa MIHAI !

    • Romaniei cel mai bine ii sta ca Regat!Regii Romaniei au fost si continua sa fie prin MS Regele Mihai expresia demnitatii,,a dreptatii,,a respectului desavarsit,a coalizarii romanilor intr-un neam de autentice valori spirituale si culturale!Traiasca Regele!Sus Casa Regala a Romaniei


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: