Inima Reginei Maria

Sunt aproape trei ani de când Familia Regală negociază mutarea inimii îmbălsămate a Reginei Maria de la Muzeul de Istorie din București, la Castelul Pelișor, din Sinaia. Majestatea Sa dorește ca inima suveranei să fie așezată în Salonul de Aur, odaia preferată a Reginei Maria și totodată locul în care a murit ( vedeți în reportajele anexate).

Toată lumea este de acord că inima suveranei nu mai poate sta în caseta de plastic, pe un raft al Muzeului Național de Istorie a României, unde a ajuns dintr-o imensă greșeală făcută de un director comunist. În 1968, acesta a profanat sarcofagul de la Bran în care se afla depusă inima în două casete din aur și argint.  Se pare că tot atunci au dispărut și câteva nestemate prețioase din caseta de aur și argint, cea mai mare și mai valoroasă dintre cele două cutii în care a fost depusă inima suveranei, la moartea Sa, în 18 iulie 1938.

Deși toată lumea declară că este de acord și Majestatea Sa Regele Mihai dorește să facă acest demers cât mai repede, nu s-a găsit până acum nicio persoană care să-și asume, să-și dea acordul scris ca cele două casete prețioase ( în care ar trebui să fie mutată inima) să fie scoase din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și trecute în patrimoniul Muzeului Peleș. Deci, tot în patrimoniul statului! O simplă formalitate! Și totuși…din câte știu eu, niciunul dintre ministri care s-au perindat în ultimii ani pe la Ministerul Culturii nu a aprobat această formalitate. Așa se face că și anul acesta, la comemorarea a celor 77 de ani de la moartea suveranei, inima ei va rămâne tot în depozitul din Tezaurul Muzeului Național de Istorie a României.

În 2007, în patru zile, împreună cu Grasu, Cătălin Popescu, am refăcut traseul istoric pe care l-a parcurs inima Reginei Maria. Din România în Bulgaria și din Bulgaria din nou în România. Suverana a lăsat scris în testament ca inima să-i fie scoasă din trup la moarte, pentru a fi mai aproape de românii pe care i-a iubit. Pe atunci, Balcicul, unde a cerut Regina să-și lase inima, mai era pământ românesc…Din 1940, inima Reginei a revenit în România…Întreaga poveste în documentarul de mai jos.

P.S. dacă nu ar fi existat știri eronate pe această temă și dacă nu m-ar fi întrebat telespectatorii noștri de ce eu nu vorbesc despre acest subiect, aș fi așteptat cuminte ca dorința Majestății Sale să se îndeplinească. Totuși, cred că se va găsi cineva până la urmă să rezolve această neînsemnată formalitate.

Am atașat și câteva reportaje despre Regina Maria. Ca să o puteți înțelege și cunoaște 🙂

http://stiri.tvr.ro/76-de-ani-de-la-moartea-reginei-maria_47660.html

http://stiri.tvr.ro/inceputul-de-an-in-istorie-marele-bal-al-curtii-regale-avea-loc-la-1-ianuarie_38795.html

http://stiri.tvr.ro/regele-ferdinand-si-presiunile-politice-inainte-de-intrarea-tarii-in-primul-razboi-mondial_50314.html

http://stiri.tvr.ro/primul-razboi-mondial-si-primele-tehnici-de-propaganda-pentru-men-inerea-moralului-solda-ilor_51881.html

Anunțuri
Published in: on Iulie 16, 2015 at 8:33 pm  Comments (1)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2015/07/16/inima-reginei-maria/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Reblogged this on Monarhia Salvează România.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: