Regele Mihai i-a retras decoraţia lui Oprescu

Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, lui Sorin Mircea Oprescu. Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile Statutului Ordinului Dinastic Coroana României din 30 decembrie 2011, care prevede că decoraţiile regale sunt înmânate unor persoane care dau dovadă şi de înalte principii morale. Ceea ce în cazul primarului Capitalei s-a dovedit că nu prea au existat.
Sorin Oprescu a fost informat printr-o scrisoare din partea Cancelariei Decoraţiilor Regale despre retragerea acestui Ordin. Este pentru prima oară când Majestatea Sa retrage o distincţie regală.
În timpul României monarhice, distincţiile regale se puteau retrage unei persoane condamnate, dar şi persoanelor care au încălcat normele Casei Regale sau anumite principiile morale.
Singurele decoraţii regale care nu se puteau retrage uşor erau cele dobândite în timp de război, excepţie făcând cazul în care persoana în cauză a înfăptuit o faptă gravă, în timp de război.

Sorin Oprescu mai deţine însă alte câteva ordine de stat deosebit de importante, care încă nu i-au fost retrase.

Statul Francez l-a făcut Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distinctie militară şI civilă a statului francez. I-a fost acordată în ciuda faptului ca, în timpul ceremoniei de decorare, peste o sută de bucuresteni au protestat în faţa Ambasadei Franţei.

În 2010, președintele Traian Băsescu i-a acordat primarului Capitalei Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Ofiter. În acelaşi an, Oprescu a mai primit ”Steaua Solidarității Italiene” în grad de Mare Ofițer, distincție acordată de Președinția Italiei. În 2011, Mitropolitul Petru al Chişinăului i-a acordat primarului Bucureştiului, Crucea Mitropoliei Basarabiei, cea mai înaltă distincție oferită unui mirean de Mitropolia Basarabiei.

Reclame
Published in: on septembrie 7, 2015 at 11:15 am  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cameliacsiki.wordpress.com/2015/09/07/regele-mihai-i-a-retras-decoratia-lui-basescu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. ..primarul bestial, facea totul ilegal…..l-au prins cu mata-n sac….;)

  2. o decizie inteleapta din partea casei regale


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: